Hoe je stringing kunt voorkomen

Hoe je stringing kunt voorkomen

Tips tegen lelijke draadjes bij het 3D-printen

Stringing is een van de meest voorkomende en vervelende problemen bij 3D-printen - het leidt tot dunne plastic draadjes die de afdruk een harig uiterlijk geven.

Hoe komt stringing tot stand?

In principe mag er geen plastic uit het drukmondstuk komen als er op dat punt geen druk moet worden gecreëerd. Het kan echter voorkomen dat materiaal uit de nozzle “nat” wordt wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan het verwarmingselement en smelt terwijl het zich in de nozzle bevindt.

Wanneer de nozzle van een FDM-printer beweegt om van het ene punt naar het andere te komen, trekt dat gesmolten filament draadjes die stollen en hechten aan de geprinte delen.

De dunne plastic draden, die eruitzien als spinnenwebben, verpesten niet alleen het uiterlijk van de print, ze kunnen ook een negatieve invloed hebben op de structuur van het model.

Dat kun je tegen stringing doen

In de meeste gevallen kan het voorkomen worden met een paar eenvoudige stappen, zoals het instellen van de juiste retractie, het selecteren van de juiste afdruksnelheid en het instellen van de temperatuur van de nozzle.

In onze nieuwe YouTube-video "How to avoid stringing" laten we je precies zien wat je kunt doen aan stringing en hoe je jouw afdrukkwaliteit aanzienlijk kunt verbeteren met de juiste instellingen.

We zouden het leuk vinden als je ons op YouTube bezoekt en een like of reactie achterlaat. Als je in de toekomst iets specifieks op ons kanaal wilt zien, laat het ons dan weten in de comments!